Dwadzieścia lat inwestycji
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy jest jedną z najstarszych spółdzielni w Polsce. Powstała 4 października w 1892 roku z inicjatywy 13 miejscowych producentów mleka, funkcjonując początkowo wyłącznie na lokalnym rynku. Obecnie zrzesza 299 członków i działa na terenie 5 gmin powiatu pilskiego w województwie wielkopolskim oraz 3 gmin w powiatach nakielskim i sępoleńskim, należących do województwa kujawsko-pomorskiego. W Spółdzielni pracuje 76 osób, dzięki czemu jest ona największym zakładem pracy na terenie gminy Łobżenica i jedyną Spółdzielnią mleczarską w powiecie pilskim. W ciągu ostatnich dwóch dekad OSM w Łobżenicy została poddana kompleksowej modernizacji, która pozwoliła na dopasowanie produkcji do surowych wymogów gospodarki wolnorynkowej. – Już w 1997 roku oddaliśmy do użytku przyzakładową oczyszczalnię ścieków, którą sfinansowano w całości ze środków własnych – przypomina Andrzej Gliszewski Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łobżenicy. – Był to ważny moment w historii naszej Spółdzielni, ponieważ dotyczył bezpośrednio jej dalszej działalności. Chodziło o to, iż uchwalone wówczas przepisy ochrony środowiska zakazywały działalności zakładom odprowadzającym ścieki bezpośrednio do rzek. W 2000 roku uruchomiona została nowoczesna linia do produkcji jogurtów, która poza ich wytwarzaniem umożliwiła produkowanie innej galanterii mlecznej w kubki. Na przestrzeni lat 2002-2005 przeprowadzono przebudowę i modernizację budynków produkcyjnych wraz z zapleczem socjalnym. Wybudowany został nowy magazyn dystrybucyjny wraz z dojrzewalnią serów i magazynem opakowań. Powstała również myjnia samochodowa, teren Spółdzielni został ponadto utwardzony i ogrodzony. Kolejną ważną inwestycją zrealizowaną w 2003 roku, było zamontowanie nowoczesnego pasteryzatora mleka i śmietanki, a trzy lata później uruchomienie nowej linii technologicznej do produkcji serów dojrzewających i niedojrzewających. W skład tej ostatniej weszły dwa kotły procesowe WHSS-10, prasa wstępnego prasowania serów dojrzewających, stacja mycia w systemie zamkniętym CIP oraz pakowaczka do próżniowego pakowania serów niedojrzewających. Działania modernizacyjne zostały sfinansowane ze środków własnych Spółdzielni, zaś zakup nowoczesnych maszyn i urządzeń przy współudziale dotacji unijnych. W 2005 roku wieloletnie wysiłki modernizacyjne zostały uwieńczone otrzymaniem decyzji uprawniającej do produkcji, handlu i przetwórstwa w nieograniczonej ilości na rynki Wspólnoty Europejskiej, zgodnie z numerem identyfikacyjnym PL-30191601 WE.
Ze „sztandarową” krajanką
Mleczarnia w Łobżenicy jest szeroko znana ze znakomitej jakości twarogów, śmietan, śmietanek, jogurtów, kefirów, masła, mleka spożywczego oraz napojów serwatkowych. O ich walorach decydują zarówno wysoka jakość surowca wyjściowego i naturalne dodatki smakowe, jak i rygorystycznie przestrzegane receptury i reżimy produkcyjne oraz nowoczesne wyposażenie i profesjonalizm załogi. Atuty produktów oferowanych przez OSM w Łobżenicy, zostały potwierdzone wdrożonymi i certyfikowanymi systemami zarządzania jakością GMP, GHP, HACCP, ISO 9001:2008, Certyfikatem Lidera Europejskiego Systemu Wyróżnień i Nagród nadanym przez Wielkopolski Instytut Jakości oraz wdrażanym systemem jakości FSCC 22000. Sztandarowym wyrobem OSM w Łobżenicy jest twaróg półtłusty krajanka. Technologia produkcji tego produktu bliska jest wytwarzaniu w sposób tradycyjny według starych receptur, przy dużym nakładzie pracy ręcznej. Modyfikacja polega jedynie na zastosowaniu nowoczesnych maszyn i urządzeń. Bazą do wytworzenia twarogu krajanki jest pasteryzowane i normalizowane mleko, zaszczepiane naturalnym zakwasem. Produkcja krajanki stanowi rokrocznie około 65% całości wytwarzanych serów niedojrzewających (nazywanych potocznie białymi). Twaróg półtłusty charakteryzuje się jednolitą strukturą i niepowtarzalnym smakiem, co wyróżnia go spośród produktów oferowanych przez innych producentów: może poszczycić się ponadto nadanym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Znajdzie się on na nowych opakowaniach z dopiskiem „Poleca Fundacja na Rzecz Rozwoju Kardiologii”. Sztandarowy wyrób łobżenickiej mleczarni był wielokrotnie nagradzany za swoją jakość, zarówno przez konsumentów, jak i znanych szefów kuchni polskiej oraz cukierników. W ciągu ostatnich dwóch lat zdobył m.in.: Srebrny medal w konkursie GOLDEN CHEESE POLAND 2015, Złoty medal w konkursie GOOD CHEESE 2016, Platynowy i Irydowy HIT Regionu Wielkopolski, tytuł Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza oraz Złoty Herb powiatu złotowskiego.
Blisko społeczeństwa
OSM w Łobżenicy nie ogranicza się wyłącznie do produkcji wyborów mleczarskich. Będąc największym pracodawcą na terenie gminy, bierze aktywny udział w życiu lokalnej społeczności. Od wielu lat jest głównym organizatorem Święta Mleka na terenie działalności obejmującym 5. gmin powiatu pilskiego, 4. gminy powiatu złotowskiego i 4. ościenne gminy województwa kujawsko-pomorskiego. Łobżenicka Spółdzielnia wspiera ponadto różnego rodzaju inicjatywy lokalne, regionalne i charytatywne. W maju bieżącego roku była po raz kolejny partnerem imprezy „Bajkowa Bydgoszcz”, organizowanej na Wyspie Młyńskiej przez studentów Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, podczas której można było podziwiać występy gwiazd. Dla uczestników przygotowano również liczne nagrody i niespodzianki. Wagę bliskich związków ze społecznością lokalną, podkreśla również Prezes A. Gliszewski: – W ciągu 125 lat swojej nieprzerwanej działalności, Spółdzielnia silnie wrosła w społeczno-gospodarczy pejzaż regionu, nie tylko jako lojalny i pomocny partner rolników i producent poszukiwanych wyrobów, ale przede wszystkim jako jedna z wizytówek gospodarności i solidności rolników i mleczarzy działających w tej części Polski. Najcenniejszym dowodem słuszności przyjętej i realizowanej przez mleczarnię strategii działania, jest satysfakcja klientów kupujących i doceniających jakość naszych wyrobów.
W uznaniu zasług za całokształt działalności, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy została uhonorowana w 1999 r. odznaką Za Zasługi Dla Spółdzielczości, przyznaną przez Krajową Radę Spółdzielczą. W 2012 r. Spółdzielni nadano Odznakę Honorową Za Zasługi dla Województwa Wielkopolskiego, a w 2015 r. Odznaczenie w Uznaniu Zasług Poniesionych na Rzecz Rozwoju Gospodarki Rzeczpospolitej Polskiej oraz Nagrodę Główną Wielkopolskiej Nagrody Jakości. Z kolei Prezes Zarządu Spółdzielni, Andrzej Gliszewski zwyciężył w plebiscycie „Tygodnika Pilskiego”, odbierając zaszczytny tytuł Człowieka Roku 2013 w kategorii biznes. Najświeższym sukcesem łobżenickiej Spółdzielni jest zajęcie 5. miejsca w Ogólnopolskim Rankingu Najlepszych Spółdzielni Mleczarskich za rok 2017, organizowanym przez redakcję „Strefy Gospodarki”, ogólnopolskiego niezależnego dodatku do „Dziennika Gazety Prawnej”.
Bogdan Leszczorz