OSM Włoszczowa – zasłużenie wśród najlepszych

Z RYSZARDEM PIZIOREM, Prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie, rozmawia Bogdan Leszczorz

– Kierowana przez Pana Spółdzielnia została po raz pierwszy sklasyfikowana w czołowej trójce Ogólnopolskiego Rankingu Najlepszych Spółdzielni Mleczarskich. Jak Pan odbiera – pytając językiem sportowym – miejsce „na pudle” w tegorocznym zestawieniu?                  

– Każdy ma coś ze sportowca, więc rywalizacja nie jest mi obca, a bycie na podium to wielka sprawa. Chcielibyśmy w przyszłości nie tylko utrzymać naszą bardzo wysoką pozycję rankingową, ale spróbować wspiąć się jeszcze wyżej. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, iż droga na sam szczyt nie będzie prosta i łatwa, stąd też czeka nas jeszcze bardzo dużo pracy. Mamy dobry zespół, który świetnie się rozwija i jestem przekonany, że będziemy z powodzeniem realizować stawiane cele. Cieszę się, że marka OSM Włoszczowa jest coraz lepiej rozpoznawana, a nasze produkty zyskują kolejne rzesze przekonanych do niej konsumentów. Zaufanie i satysfakcja tych ostatnich stanowi bowiem klucz do sukcesu i dalszego rozwoju naszej Spółdzielni.

– Po okresie pandemii rośnie spożycie produktów mlecznych – w Państwa asortymencie głównie serów żółtych i twarogów. Jaka jest recepta na dobrą sprzedaż?

– Naszą specjalnością są sery żółte dojrzewające typu szwajcarskiego (Włoszczowski, Mazdamer, Rajski, Alpener) i holenderskiego (Gouda, Edam) w blokach oraz plasterkowane w opakowaniach od 100 g do 1 kg, a także twarogi dla konsumenta oraz do cukierni. Spółdzielnia oferuje ponadto śmietany konfekcjonowane, masło extra, napoje mleczne (kefir, maślanka) oraz serwatkę w proszku. Produkty te są produkowane w firmie od dziesięcioleci. Jesteśmy wiodącym partnerem handlowym dla producentów mleka z terenu województw świętokrzyskiego, małopolskiego, śląskiego, opolskiego oraz łódzkiego. Mamy więc duże doświadczenie, które w połączeniu z nowoczesnym parkiem maszynowym i sprawdzoną technologią daje w efekcie produkty najwyższej jakości sprzedawane zarówno w kraju, jak i poza jego granicami, m. in. w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Chinach, Ukrainie, Słowacji, Czechach, Izraelu oraz na Węgrzech.

– Zwiększony popyt wymaga inwestycji – w przypadku OSM Włoszczowa podwójnych, bo realizowanych zarówno we Włoszczowie, jak i w oddziale w Pawłowicach. Jakie są plany w tym zakresie?

– W ostatnich latach przeprowadziliśmy wiele inwestycji mających na celu rozbudowę mocy produkcyjnych, jak również poprawę infrastruktury technicznej i obniżenie kosztów w różnych obszarach działalności. W ostatnim czasie z uwagi na pandemię i wojnę na Ukrainie procesy inwestycyjne znacznie się wydłużyły, dlatego też  z większym wyprzedzeniem planujemy przyszłe inwestycje. Największą i najważniejszą inwestycją rozpoczętą w 2022 roku w oddziale w Pawłowicach jest nowoczesna aparatownia mleka oraz linia do produkcji twarogu formowanego. Wartość całego przedsięwzięcia opiewa na około 5 mln złotych i pozwoli na zwiększenie produkcji twarogu białego. W zakładzie we Włoszczowie jest również modernizowana aparatownia mleka, która pozwoli na zwiększenie produkcji wyrobów galanteryjnych, a ponadto zakupione zostaną 4 nowoczesne autocysterny do zwózki mleka. Na kolejne lata mamy w planie wiele inwestycji w zakładzie we Włoszczowie. Nakłady jakie zostaną poniesione w tym czasie z pewnością przełożą się na wzrost wielkości i efektywności produkcji, obniżenie kosztów oraz zwiększenie przychodów. Swoistym „oczkiem w głowie” Spółdzielni jest budowa proszkowni na białka serwatkowe, które znalazłyby zbyt w produkcji odżywek dla sportowców, kulturystów oraz osób trenujących amatorsko.

– Dziękuję za rozmowę.

(fot. 1 – Ryszard Pizior, Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie)

Wydania archiwalne