„Społem” – nowe technologie i inwestycje

W tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Rankingu Najlepszych Spółdzielni Spożywców, ponownie zwyciężyła PSS w Bochni. Gratulujemy pozostałym laureatom, zapraszając naszych Czytelników do zapoznania się z pełną tabelą rankingową oraz szczegółową prezentacją lidera tegorocznego zestawienia na strefa-gospodarki.pl.

 

W tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Rankingu Najlepszych Spółdzielni Spożywców, ponownie zwyciężyła PSS w Bochni. Gratulujemy pozostałym laureatom, zapraszając naszych Czytelników do zapoznania się z pełną tabelą rankingową oraz szczegółową prezentacją lidera tegorocznego zestawienia na strefa-gospodarki.pl.

 

Tomasz Pławecki, Prezes Zarządu „Społem” PSS w Bochni:

Rok 2021 był kolejnym rokiem naznaczonym pandemią. Mimo trudności reżimu covidowego postawiliśmy na inwestycje, wykorzystując ten czas na modernizację placówek oraz rozwój. Korzystając z gastronomicznego lockdownu przystąpiliśmy do gruntownej modernizacji naszej restauracji, którą otwarliśmy w maju 2021 r. Dodatkowo, równolegle Spółdzielnia mierzyła się z przebudową dużego obiektu handlowego zlokalizowanego w centrum miasta. W tym samym czasie realizowaliśmy budowę obiektu handlowego o powierzchni 1700 m2 przeznaczonego pod wynajem. Na zakończenie roku otwarliśmy także zupełnie nową placówkę handlową. Powyższe działania umacniają naszą pozycję konkurencyjną na lokalnym rynku i dają możliwości do realizacji dalszych planów inwestycyjnych. W planach mamy modernizację piekarni oraz budowę kolejnego sklepu.

  • Eugeniusz Mazur, Prezes Zarządu „Społem” PSS w Białej Podlaskiej:

Prowadzimy 12 sklepów, SDH „Sawko”, restaurację „Stylowa” oraz Zakład Piekarsko-Ciastkarski. Wynajmujemy powierzchnie magazynowe, biurowe i mieszkalne, zatrudniamy 210 osób. W 2021 r. sprzedaż detaliczna wzrosła o 5,5%, a restauracja uzyskała 16,3% wzrostu obrotów. Wyprodukowaliśmy 614 t pieczywa i 58 t ciast i ciastek. Na inwestycje wydaliśmy o 16,3% więcej niż w 2020 r. Wykonaliśmy dwie instalacje fotowoltaiczne wspomagane dotacjami unijnymi. W 2021 r. rozpoczęliśmy proces zmiany technologii wypieku pieczywa i ciast, polegający na wydłużeniu czasu rozrostu w niskiej temperaturze. Do Caritasu, Klubu Sportowego „Podlasie”, TOP 54, placówek oświatowych i innych przekazaliśmy towary na kwotę blisko 92 tys. zł. Przed nami realizacja wielu zadań, niektórych bardzo trudnych przy rosnącej konkurencji sieci zachodnich.

1. „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Bochni
2. „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Olsztynie
„Społem” PSS Południe we Wrocławiu
3. „Społem” Warszawska Spółdzielnia Spożywców Śródmieście
4. „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Białej Podlaskiej
„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Turku
5. „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Wyszkowie
Wyróżnienia
„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Kwidzynie

Wydania archiwalne