OSM Włoszczowa – stoimy mocno na podium

Z RYSZARDEM PIZIOREM, Prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie, rozmawia Bogdan Leszczorz

 

– Czołówka Ogólnopolskiego Rankingu Najlepszych Spółdzielni Mleczarskich nie zmienia się już od wielu lat. To również zasługa kierowanej przez Pana Spółdzielni, która stawia na ciągły rozwój. Czy aktywność ta stanowi podstawę Państwa długofalowych sukcesów? 

– W 2018 roku postawiliśmy ambitne cele, aby zwiększyć nasze udziały rynkowe i utrzymać pozycję lidera w przetwórstwie mleka w południowej Polsce. Nasza strategia została ukierunkowana na dalszy rozwój produkcji serów żółtych, dojrzewających oraz twarogów. W tym czasie uruchomiliśmy trzy nowoczesne linie do konfekcjonowania serów w plastrach oraz dwie linie do produkcji twarogów w opakowaniach konsumenckich oraz dla cukierni. W sumie zainwestowaliśmy około 70 mln zł w te dwie grupy produktów. Aktualnie jesteśmy w trakcie budowy dwóch nowoczesnych hal produkcyjnych, w których ruszy większa produkcja wyrobów. Wiadomo, że teren naszej działalności nie jest tak mleczny jak podlaskie, mazowieckie czy Wielkopolska, ale nasza firma tworzy dobre warunki do rozwoju produkcji mleka w Polsce centralnej i południowej, a więc w województwach łódzkim, świętokrzyskim, opolskim, śląskim czy małopolskim. Warto również wspomnieć o naszym zakładzie produkcyjnym w Pawłowicach w województwie śląskim. Produkujemy w nim twaróg półtłusty (popularną krajankę), zaś w tym miesiącu wprowadziliśmy do produkcji twaróg tłusty. Zakład w Pawłowicach jest dobrze doinwestowany, bowiem w ostatnich latach przeszedł gruntowną modernizację oraz rozbudowę. W tym roku uruchomiona została również nowa kotłownia gazowa, rozwiązując problem zaopatrzenia zakładu w ciepło.

 

– Firma rozbudowuje infrastrukturę techniczną, zwiększając jednocześnie moce produkcyjne. Jedną z pionierskich inwestycji w polskim mleczarstwie, jest budowa wysokosprawnej trigeneracji. Jakie zadania spełnia to innowacyjne rozwiązanie?

– Tak, budowa wysokosprawnej trigeneracji była pierwszą tego typu inwestycją w polskim mleczarstwie. Można powiedzieć, że przetarliśmy szlaki dla całej branży. Wcześniej nikt nie odważył się na taką inwestycję, bo nie było pomysłu jak wykorzystać ciepło odpadowe. My ten problem jako pierwsi rozwiązaliśmy. Inwestycja we własne źródło energii elektrycznej oraz cieplnej, była przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Nie obeszło się bez problemów, bowiem po wybuchu wojny na Ukrainie, ceny gazu, którym zasilany jest silnik poszybowały, ale od stycznia 2023 roku trigeneracja pracuje na 100% swoich możliwości, zabezpieczając około 40% zapotrzebowania na energię elektryczną, zaś całe ciepło odpadowe wykorzystywane jest w chłodnictwie. Dzięki tej inwestycji zwiększyliśmy nasze bezpieczeństwo energetyczne, możemy dalej rozwijać moce produkcyjne i – co bardzo istotne –  osiągnęliśmy efekt w postaci niższych kosztów energii, zmniejszając przy tym emisję gazów cieplarnianych o ponad 7000 ton rocznie.

 

–  Specjalnością Spółdzielni są sery żółte dojrzewające typu szwajcarskiego i holenderskiego oraz twarogi. Wyroby te nie wyczerpują jednak Państwa asortymentu …

– To prawda, że naszą specjalnością są sery żółte oraz twarogowe. W tych kategoriach jesteśmy najlepiej rozpoznawalni. Wynika to z pewnej tradycji produkcji tych wyrobów. Twarogi są produkowane od początku istnienia firmy, zaś produkcja serów żółtych została zapoczątkowana w latach 70. ubiegłego wieku. W latach 90. nasza Spółdzielnia, jako jedna z pierwszych, wprowadziła sery w plasterkach 150 g.  Firma jest również znana ze znakomitego masła extra produkowanego metodą tradycyjną, a jego receptura nie zmieniła się od blisko 90 lat. W ofercie mamy również produkty fermentowane, jak znakomity kefir produkowany według tradycyjnej receptury oraz maślankę. Nasze portfolio uzupełniają śmietany, jogurty oraz serwatka w proszku.

 

– Dziękuję za rozmowę.

 

(fot. 1 – Ryszard Pizior, Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie)

Wydania archiwalne